BOOKAFY BLOG

Kako koristiti kvizove i procjene za povećanje potencijalnih kupaca?

Quizzes and assessments

U OVOM OBJAVU

Kvizovi i procjene posljednjih su godina postali sve popularniji alati za stvaranje potencijalnih klijenata . Učinkoviti su u privlačenju posjetitelja i zaokupljanju njihove pažnje na zabavan i interaktivan način, a istovremeno pružaju dragocjene uvide u njihove interese, sklonosti i bolne točke.

Nudeći kvizove i procjene, tvrtke ne samo da mogu generirati potencijalne klijente, već i steći dublje razumijevanje svoje ciljane publike i koristiti to znanje za stvaranje personaliziranijih i učinkovitijih marketinških strategija .

U ovom ćemo članku istražiti različite vrste kvizova i procjena koje se mogu koristiti za stvaranje potencijalnih kupaca, kao i pružiti savjete i najbolje prakse za dizajniranje učinkovitih kvizova i njegovanje potencijalnih klijenata kroz prodajni lijevak.

Osim za prikupljanje potencijalnih kupaca, kvizovi i procjene također se mogu koristiti za povećanje svijesti o robnoj marki i angažmana. Stvaranjem kvizova i procjena koji se mogu dijeliti, a koji su relevantni i zanimljivi njihovoj ciljanoj publici, tvrtke mogu privući širu publiku i povećati svoj doseg.

Kvizovi i procjene također se mogu koristiti za promicanje proizvoda i usluga uključivanjem relevantnih ponuda ili promocija u rezultate kviza. Sve u svemu, kvizovi i procjene svestrani su i učinkoviti alati za tvrtke da se povežu sa svojom publikom, generiraju potencijalne kupce i na kraju potaknu konverzije i prodaju.

Zašto su kvizovi i procjene učinkoviti za stvaranje potencijalnih klijenata?

Kvizovi i procjene vrlo su učinkoviti u privlačenju posjetitelja i privlačenju njihove pažnje. Za razliku od statičnog sadržaja, kao što su postovi na blogu ili stranice proizvoda, kvizovi i procjene korisnicima pružaju interaktivno i zabavno iskustvo. Zbog toga postoji veća vjerojatnost da će posjetitelji provesti više vremena na vašoj web stranici, što može dovesti do dubljeg razumijevanja vaše marke i potencijalno povećati vjerojatnost da ih pretvorite u kupce.

Štoviše, kvizovi i procjene nude vrijedne uvide o vašoj publici. Postavljajući pitanja o svojim interesima, preferencijama i bolnim točkama, tvrtke mogu steći dublje razumijevanje svoje ciljane publike i stvoriti personaliziranije i učinkovitije marketinške strategije. Ovo se znanje također može koristiti za stvaranje ciljanog sadržaja i ponuda za koje je vjerojatnije da će odjeknuti kod posjetitelja, povećavajući šanse da ih pretvorite u potencijalne klijente i kupce.

Naposljetku, kvizovi i procjene vrlo su dostupni za dijeljenje, što posjetiteljima olakšava dijeljenje rezultata kviza sa svojim prijateljima i pratiteljima na društvenim medijima . Marketing od usta do usta može pomoći tvrtkama da dosegnu širu publiku i generiraju više potencijalnih kupaca.

Vrste kvizova i ocjenjivanja za stvaranje potencijalnih klijenata

Tvrtke mogu koristiti razne vrste kvizova i procjena za stvaranje potencijalnih klijenata. Evo pet primjera:

Kvizovi osobnosti

Kvizovi osobnosti popularna su vrsta kviza koji pomaže posjetiteljima da saznaju više o sebi. Odgovarajući na pitanja o tome što im se sviđa, što ne sviđa, navikama i preferencijama, posjetitelji dobivaju personalizirane rezultate koji im govore više o njihovom tipu osobnosti, vrijednostima i osobinama. Poduzeća mogu koristiti kvizove osobnosti za prikupljanje potencijalnih kupaca nudeći detaljniju analizu osobnosti posjetitelja ili nudeći personalizirane preporuke proizvoda na temelju njihovog tipa osobnosti.

Primjeri

  • “Koji je vaš stil dizajna interijera?” kviz od Havenlyja: Ovaj kviz postavlja pitanja o preferencijama i stilu uređenja posjetitelja kako bi im pomogao prepoznati njihov stil uređenja interijera. Na temelju njihovih odgovora posjetitelji dobivaju personalizirane savjete o dizajnu i preporuke proizvoda koji odgovaraju njihovom stilu.
  • “Koji ste TV lik?” kviz od Buzzfeeda: Ovaj kviz postavlja niz pitanja kako bi posjetitelji mogli odrediti kojem su TV liku najsličniji. Posjetitelji na temelju svojih odgovora dobivaju rezultat koji im govori o kojem se karakteru radi te daje neke informacije o njihovoj osobnosti i osobinama.
  • “Koja je vaša duhovna životinja?” kviz National Geographica: Ovaj kviz postavlja pitanja o osobnosti i interesima posjetitelja kako bi im pomogao prepoznati njihovu duhovnu životinju. Posjetitelji na temelju svojih odgovora dobivaju rezultat koji im govori koja životinja predstavlja njihovu osobnost te daje neke informacije o osobinama i karakteristikama životinje.

Dijagnostičke procjene

Dijagnostičke procjene pomažu posjetiteljima da utvrde svoje snage i slabosti u određenom području. Na primjer, tvrtka koja nudi marketinške usluge mogla bi izraditi dijagnostičku procjenu koja pomaže posjetiteljima da procijene svoju trenutnu marketinšku strategiju i identificiraju područja u kojima se trebaju poboljšati. Nudeći personalizirane savjete i preporuke na temelju rezultata procjene, tvrtke mogu pridobiti potencijalne klijente i izgraditi povjerenje svoje publike.

Primjeri

  • “Je li vaša web stranica optimizirana za SEO?” procjena Moza: Ova procjena pomaže posjetiteljima da procijene izvedbu optimizacije tražilice (SEO) svoje web stranice. Procjena postavlja pitanja o različitim čimbenicima SEO-a, kao što su optimizacija na stranici i izgradnja poveznica, te daje ocjenu koja pokazuje koliko je web stranica optimizirana za tražilice.
  • “Koji je vaš tip kože?” kviz od Sephore: Ovaj kviz pomaže posjetiteljima da odrede svoj tip kože postavljajući pitanja o problemima i navikama koje imaju. Na temelju njihovih odgovora posjetitelji dobivaju personalizirane preporuke proizvoda koji odgovaraju njihovom tipu kože i problemima.
  • “Koliko ste produktivni?” kviz Trello: Ovaj kviz pomaže posjetiteljima da procijene svoje produktivne navike i identificiraju područja za poboljšanje. Kviz postavlja pitanja o njihovim radnim navikama, upravljanju vremenom i fokusu te pruža personalizirane savjete i preporuke na temelju njihovih odgovora.

Provjere znanja

Testovi znanja su kvizovi kojima se procjenjuje znanje posjetitelja iz pojedine teme. Na primjer, tvrtka koja nudi usluge financijskog planiranja mogla bi izraditi test znanja koji pomaže posjetiteljima da procijene svoje znanje o osobnim financijama. Davanjem personaliziranih preporuka na temelju rezultata testa posjetitelja, tvrtke mogu uhvatiti potencijalne kupce i pokazati svoju stručnost u predmetnom području.

Primjeri

  • “Znate li ove opskurne činjenice o Harryju Potteru?” kviz od Buzzfeeda: Ovaj kviz testira znanje posjetitelja o zanimljivostima o Harryju Potteru. Kviz postavlja niz pitanja o likovima, pojedinostima zapleta i čarobnim bićima te daje rezultat koji pokazuje na koliko je pitanja posjetitelj točno odgovorio.
  • “Koliko doista znate o klimatskim promjenama?” kviz The Guardiana: Ovaj kviz testira znanje posjetitelja o znanosti i politici klimatskih promjena. Kviz postavlja pitanja o stakleničkim plinovima, obnovljivoj energiji i međunarodnim sporazumima te daje rezultat koji pokazuje koliko posjetitelj zna o temi.
  • “Možete li prepoznati ove poznate slike?” kviz Mental Floss: Ovaj kviz testira znanje posjetitelja o povijesti umjetnosti. Kviz posjetiteljima pokazuje niz poznatih slika i traži od njih da identificiraju umjetnika ili naslov. Posjetitelji dobivaju rezultat koji označava koliko su slika točno prepoznali.

Interaktivni kvizovi

Interaktivni kvizovi su kvizovi koji uključuju multimedijske elemente poput slika, videozapisa i zvuka kako bi kviz bio zanimljiviji i interaktivniji. Na primjer, tvrtka koja nudi tečajeve kuhanja mogla bi izraditi interaktivni kviz koji pomaže posjetiteljima da odrede svoj stil kuhanja na temelju svojih preferencija prema hrani i nudi personalizirane preporuke za tečajeve koji odgovaraju njihovim interesima.

Primjeri

  • “Kakav si ti putnik?” kviz Lonely Planeta: Ovaj kviz pomaže posjetiteljima da odrede svoj stil putovanja postavljajući pitanja o svojim preferencijama i interesima. Na temelju njihovih odgovora, posjetitelji dobivaju personalizirane preporuke putovanja koje odgovaraju njihovom stilu i interesima.
  • “Kakav si ti glazbenik?” kviz od iZotope: Ovaj kviz pomaže posjetiteljima da prepoznaju svoj stil glazbene produkcije postavljajući pitanja o njihovom kreativnom procesu i preferencijama. Na temelju njihovih odgovora posjetitelji dobivaju personalizirane savjete i preporuke za poboljšanje svojih vještina glazbene produkcije.
  • “Koju vrstu kućnog ljubimca biste trebali nabaviti?” kviz od Petfindera: Ovaj kviz pomaže posjetiteljima da prepoznaju najbolju vrstu kućnog ljubimca za njihov životni stil i osobnost. Kviz postavlja pitanja o životnoj situaciji posjetitelja, razini aktivnosti i preferencijama te pruža personalizirane preporuke za vrste kućnih ljubimaca koji odgovaraju njihovom životnom stilu.

Ankete

Ankete su vrsta procjene koja pomaže tvrtkama da prikupe uvide o preferencijama, mišljenjima i ponašanju svoje publike. Postavljajući ciljana pitanja i analizirajući rezultate, tvrtke mogu kreirati više ciljane marketinške kampanje i ponude proizvoda koji odgovaraju potrebama i željama njihove publike.

Primjeri

  • “Anketa o zadovoljstvu kupaca” koju je proveo SurveyMonkey: Ova anketa pomaže tvrtkama prikupiti povratne informacije od svojih kupaca o njihovim proizvodima ili uslugama. Anketa postavlja pitanja o iskustvu, zadovoljstvu i mišljenjima kupaca, a tvrtkama pruža dragocjene uvide u područja za poboljšanje i prilike za povećanje zadovoljstva kupaca.
  • “Employee Engagement Survey” Qualtrics: Ova anketa pomaže poduzećima da izmjere razinu angažiranosti svojih zaposlenika i identificiraju područja za poboljšanje. Anketa postavlja pitanja o zadovoljstvu poslom, motivaciji i odnosu zaposlenika s njihovim rukovoditeljem, a tvrtkama pruža uvid u to kako mogu poboljšati svoju kulturu na radnom mjestu i zadržati najbolje talente.
  • “Anketa o istraživanju tržišta” koju je proveo SurveyGizmo: Ova anketa pomaže tvrtkama prikupiti podatke o preferencijama, ponašanjima i mišljenjima njihovog ciljnog tržišta. Anketa postavlja pitanja o demografskim podacima, životnom stilu i kupovnim navikama kupaca, a tvrtkama pruža uvid u potrebe i preferencije njihovog ciljnog tržišta.

Korištenjem ovih različitih vrsta kvizova i procjena, tvrtke mogu angažirati posjetitelje svojih web stranica, generirati potencijalne kupce i prikupiti vrijedne uvide u svoju ciljanu publiku. Ključ uspjeha je osmišljavanje učinkovitih kvizova i procjena koji su privlačni, laki za ispunjavanje i pružaju vrijedne informacije posjetitelju. Slijedeći najbolju praksu i koristeći navedene primjere, tvrtke mogu izraditi kvizove i procjene koji privlače i angažiraju njihovu publiku, te u konačnici potiču konverzije i prodaju.

Dizajniranje učinkovitih kvizova i ocjenjivanja

Prilikom osmišljavanja kvizova i ocjenjivanja važno je imati na umu da bi ih posjetitelji trebali moći ispuniti jednostavno i bez previše napora. Kviz ili procjena trebaju biti jasni i lako razumljivi, s jasnim uputama i pitanjima na koja je lako odgovoriti. Za osmišljavanje učinkovitih kvizova i ocjenjivanja važno je razmotriti sljedeće najbolje prakse:

Neka bude jednostavno

Kvizovi i procjene trebaju biti laki za ispunjavanje i ne zahtijevaju previše vremena ili truda od posjetitelja. To znači da pitanja budu kratka i jednostavna te da se izbjegava pretjerano tehnički ili zbunjujući jezik. Na primjer, kviz osmišljen kako bi posjetiteljima pomogao pronaći savršenu rutinu vježbanja može uključivati pitanja poput: “Koja je vaša razina kondicije?” i “Koliko vremena imate za vježbanje svaki tjedan?” nego pitati o specifičnim vježbama ili metodama treninga.

Osigurajte vrijednost

Kvizovi i procjene trebali bi ponuditi vrijedne uvide ili preporuke koje su prilagođene posjetitelju. To bi moglo značiti ponudu personaliziranih preporuka proizvoda na temelju odgovora posjetitelja ili pružanje uvida u njihovu osobnost ili ponašanje koji bi im mogli pomoći da poboljšaju svoje živote na neki način. Na primjer, kviz osobnosti osmišljen za modnog trgovca može ponuditi stilske savjete i preporuke za proizvode na temelju tipa osobnosti posjetitelja, poput “Vi ste klasični minimalist – isprobajte naše jednostavne, ali sofisticirane komade kako biste poboljšali svoju garderobu.”

Budite zanimljivi

Kvizovi i ocjenjivanja trebali bi imati zabavan i interaktivan sadržaj , s privlačnim vizualnim elementima i jasnim pozivom na akciju. To znači koristiti privlačne slike i grafike i osigurati da je kviz lak za navigaciju i razumijevanje. Na primjer, kviz osmišljen kako bi posjetiteljima pomogao pronaći svoje savršeno odredište za putovanje može uključivati slike različitih odredišta i jasne, sažete opise svake opcije.

Ponudite rezultate koji se mogu dijeliti

Kvizovi i procjene trebali bi nuditi rezultate koji se mogu dijeliti i koje posjetitelji mogu objaviti na društvenim medijima ili podijeliti sa svojim prijateljima. To može pomoći povećati doseg vašeg kviza i stvoriti više potencijalnih klijenata. Na primjer, kviz osmišljen kako bi posjetiteljima pomogao da pronađu svoj idealan posao može ponuditi značku ili sliku koju mogu dijeliti koja prikazuje njihov tip osobnosti i najbolju karijeru, zajedno s vezom na kviz vaše web stranice.

Slijedeći ove najbolje prakse, možete izraditi kvizove i procjene koji su učinkoviti u stvaranju potencijalnih klijenata i ugodni za vaše posjetitelje.

Njega potencijalnih klijenata pomoću rezultata kviza

Njegovanje potencijalnih kupaca rezultatima kviza ključan je korak u pretvaranju onih koji se bave kvizom u kupce koji plaćaju. Nakon što ste uhvatili potencijalne klijente pomoću kvizova i procjena, možete upotrijebiti uvide koje ste stekli kako biste im pružili personaliziranije iskustvo. To znači prilagođavanje vaših poruka, sadržaja i ponuda njihovim specifičnim interesima i bolnim točkama.

Do Posta kviz osobnosti izvrstan je primjer kako se kvizovi mogu koristiti za stvaranje potencijalnih kupaca. Pomažući posjetiteljima da odrede svoj tip osobnosti u postu i pružajući prilagođene planove posta, DoFasting može uhvatiti potencijalne kupce i ponuditi personalizirana rješenja koja zadovoljavaju potrebe publike. Slijedeći najbolje prakse navedene u ovom članku i koristeći uvide prikupljene putem kvizova i procjena, tvrtke kao što je DoFasting mogu stvoriti uspješnu strategiju za stvaranje potencijalnih klijenata koja potiče rast i prihod.

Koristite prilagođene poruke

Jedan od načina korištenja personaliziranih poruka je uključivanje rezultata kviza ili ocjenjivanja u vaše kampanje putem e-pošte. Na primjer, ako netko odgovori na kviz o rutinama njege kože i rezultat mu je suha koža, možete mu poslati ciljanu e-poštu sa savjetima i preporukama proizvoda za suhu kožu. To će im pokazati da razumijete njihove potrebe i da pružate personalizirana rješenja za njihove probleme.

Segmentirajte svoju publiku

Drugi način njegovanja potencijalnih kupaca je segmentiranje publike na temelju njihovih rezultata kviza ili ocjenjivanja. To vam omogućuje stvaranje ciljanih kampanja putem e-pošte ili oglasa za ponovno ciljanje za svaki segment . Na primjer, ako netko odgovori na kviz o fitnessu i rezultat je da ga zanimaju vježbe snage, možete mu poslati sadržaj i ponude vezane uz tu temu.

Koristite oglase za ponovno ciljanje

Oglasi za ponovno ciljanje još su jedan učinkovit način praćenja sudionika kviza koji se nisu pretvorili u potencijalne kupce. Pokazujući im oglase koji su relevantni za njihove rezultate kviza ili ocjenjivanja, možete ih podsjetiti na svoju marku i potaknuti ih na akciju. Na primjer, ako netko odgovori na kviz o brizi za kućne ljubimce i rezultat je da mu je potrebna pomoć oko dresure psa, možete ga ponovno ciljati s oglasima za usluge ili proizvode za dresuru pasa.

Općenito, njegovanje potencijalnih kupaca rezultatima kvizova zahtijeva strateški pristup koji uzima u obzir uvide koje ste stekli putem kvizova i procjena. Korištenjem personaliziranih poruka, segmentacije i oglasa za ponovno ciljanje, možete pružiti personaliziranije iskustvo svojim potencijalnim kupcima i voditi ih kroz tok prodaje.

Zaključak

Zaključno, kvizovi i procjene vrijedni su alati za stvaranje potencijalnih kupaca. Nudeći nešto interaktivno i informativno, tvrtke mogu uhvatiti potencijalne kupce, stupiti u kontakt s posjetiteljima i pružiti uvid u svoju publiku. S pravim dizajnom i strategijama praćenja, kvizovi i procjene mogu pomoći tvrtkama da pomaknu potencijalne kupce kroz prodajni tok i pretvore ih u kupce.

Prilikom dizajniranja kvizova i procjena za stvaranje potencijalnih klijenata, važno je imati na umu vrste kvizova koji će najbolje funkcionirati za vašu publiku, kao i najbolje prakse za stvaranje privlačnog i vrijednog sadržaja . Slijedeći ove smjernice i koristeći rezultate za personalizaciju vaših poruka i sadržaja, možete stvoriti učinkovitu strategiju za stvaranje potencijalnih klijenata koja će pomoći vašem poslovanju da raste.

Online scheduling software

Uštedite vrijeme i novac svom timu uz Bookafy!

Pomoću softvera za mrežno zakazivanje sastanaka možete automatizirati rezervacije, podsjetnike, sinkronizaciju s kalendarima, dohvaćanje URL-ova videosastanaka i još mnogo toga. Isprobajte Bookafy besplatno danas!

Preporučeni članci

Bookafy


"See why +25,000 organizations in 180 countries around the world trust Bookafy!

Feature rich, beautiful and simple. Try it free for 7 days"

Casey Sullivan

Founder

Bookafy



"See why +25,000 organizations in 180 countries around the world trust Bookafy for their online appointment booking app!

Feature rich, beautiful and simple. Try it free for 7 days"

Casey Sullivan

Founder